Élő Bolygó” Virtuális Nyári Egyetem

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar két éve indította az Élő Bolygó nyári egyetemet[1] biológia, geológia és ökológia iránt érdeklődő X. és XI. osztályos magyar középiskolásoknak[2]. A Világbank ROSE keretprogramja által biztosított támogatásnak köszönhetően az idei turnusban résztvevő középiskolásoknak tablettet biztosítunk. A virtuális nyári egyetem keretében két hét erejéig a tanulók előadásokon, laboratóriumi foglalkozásokon, és virtuális kirándulásokon. sétákon vehetnek részt.

Célcsoport: X-XI. osztályos magyar középiskolás tanulók, összesen 25 fő

A Nyári Egyetem helyszíne: online, Zoom platformon

A Nyári Egyetem időpontja: 2021. július 19–augusztus 1.

A Nyári Egyetem rövid bemutatása: Az Élő Bolygó Nyári Egyetem keretében a résztvevők megismerhetik a biológiai sokféleség fontosságát, a növények, állatok és ember szerepét a természetben, betekintést kaphatnak a modern molekuláris biológiai módszerekbe, szó lesz földtörténeti korokról, Erdély és Európa különleges ősmaradványairól, valamint a földkéreg legfontosabb ásványairól és kőzeteiről. A foglalkozások alatt a résztvevők alapgenetikai gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el, DNS kivonásról, a növénygenetika egyik sztárnövényéről (lúdfű – Arabidopsis thaliana), mikroszkópi preparátumok segítségével betekintést nyernek a növény-és állatvilág parazitáinak sajátos világába, „rovarhoteleket” építenek vadméheknek, betekintést nyerhetnek a madárhatározás rejtelmeibe, valamint megismerkednek a növények sokféleségével. A geológiai témájú gyakorlati foglalkozások során a diákok jártasságot szereznek a parányőslények preparálásában és megismerkednek néhány fontosabb őslény (pl. dinoszauruszok), valamint a leggyakrabban előforduló ásványokkal. A virtuális kirándulások alkalmával bemutatásra kerülnek növények, állatok, ásványok, kövületek és megismerkedhetnek épített örökségünk néhány érdekes geológiai jellemzőivel.

A nyári egyetemen résztvevők számára ez egy kiváló alkalom, hogy megismerjék Erdély legnagyobb egyetemi központjának szűkebb és tágabb környékét, izgalmas és érdekfeszítő programokban vehetnek részt az online világban, mint „kezdő egyetemisták”.

Jelentkezési határidő: 2021. július 15.

Jelentkezni lehet: https://forms.gle/7PLnyXHuhBQj2uyK7

Jelentkezéshez szükséges iratok: link

Jelentkezési lap: link

Felhívás teljes szövege, program: link