Élő Bolygó Nyári Egyetem

Légy két hétre egyetemista Kolozsváron!
Felhívás
Az Élő Bolygó Nyári Egyetemen való részvételre

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar három éve indította az Élő Bolygó nyári egyetemet [1] biológia, geológia és ökológia iránt érdeklődő XI. osztályos magyar középiskolásoknak [2]. A Világbank ROSE keretprogramja által biztosított támogatásnak köszönhetően az idén is fedezzük a résztvevők utazási, szállási és étkezési költségeit. A nyári egyetem keretében két hétig a tanulók előadásokon, laboratóriumi foglalkozásokon, kirándulásokon és sétákon vehetnek részt.

Célcsoport: Eligibilis iskolákból származó XI. osztályos magyar tagozatos tanulók, összesen 25 fő [3]
A Nyári Egyetem helyszíne: Kolozsvár
A Nyári Egyetem időpontja: 2024. július 15-28.

Az Élő Bolygó Nyári Egyetem keretében a résztvevők megismerhetik a biológiai sokféleség fontosságát, a növények, állatok és ember szerepét a természetben, betekintést kaphatnak a modern molekuláris biológiai módszerekbe, szó lesz földtörténeti korokról, Erdély és Európa különleges ősmaradványairól, valamint a földkéreg legfontosabb ásványairól és kőzeteiről. A foglalkozások alatt a résztvevők alapgenetikai gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el, DNS kivonásról, a növénygenetika egyik sztárnövényéről (lúdfű – Arabidopsis thaliana), mikroszkópi preparátumok segítségével betekintést nyernek a növény- és állatvilág parazitáinak sajátos világába, „rovarhoteleket” építenek magányos méheknek, betekintést nyerhetnek a madárhatározás rejtelmeibe, valamint megismerkednek a növények sokféleségével. A geológiai témájú gyakorlati foglalkozások során a diákok jártasságot szereznek a parányőslények preparálásában és megismerkednek néhány fontosabb őslény (pl. dinoszauruszok), valamint a leggyakrabban előforduló ásványokkal. A kirándulások alkalmával bemutatásra kerülnek növények, állatok, ásványok, kövületek és megismerkedhetnek épített örökségünk néhány érdekes geológiai jellemzőivel.

A résztvevők számára ez egy kiváló alkalom, hogy megismerjék Erdély legnagyobb egyetemi központjának szűkebb és tágabb környékét, izgalmas és érdekfeszítő programokban vehetnek részt, mint „kezdő egyetemisták”.

Jelentkezési határidő: 2024. június 7.
Jelentkezni lehet: lilla.szocs@ubbcluj.ro email címen a következő dokumentumok beküldésével:
1. Jelentkezési lap (román nyelvű): kitöltve, lepecsételve és aláírva kell beszkennelni (lásd a jelentkezéshez szükséges domunetumok: Formular înscriere a grupului țintă 2024)
2. A célcsoportba tartozó tanuló személyi igazolványának másolata
3. Az egyik szülő (törvényes képviselő) személyi igazolványának másolata
4. A célcsoportba tartozó tanuló családihelyzetét igazoló dokumentumok másolata (lásd a jelentkezéshez szükséges domunetumok: Documente necesare pentru înscriere elevi)

5. A célcsoportba tartozó tanulónak legyen névreszoló bankszámlakivonata, amelyben szerepelnie kell a személyi számnak is (CNP), applikációs másolatokat nem fogadunk el

6. A célcsoportba tartozó tanulónak fel kell mutatni egy a háziorvos által kiállított egészségügyi igazolást (aviz epidemiologic), amely nem lehet régebbi mint 72 óra


A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat egyetlen pdf dokumentumba kérjük összemásolni és küldeni! 

A jelentkezéshez szükséges domunetumok: itt

Részletes programajánlat: itt

Kolozsvár
2024.03.01.

dr. Gál Ágnes tanársegéd
tagozatvezető
Geológiai Intézet

dr. Keresztes Lujza docens
intézetigazgatő
Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet

Kapcsolattartás, érdeklődés:
Dr. Kis Erika, projektmenedzser – email: erika.kis@ubbcluj.ro
Szőcs Lilla, projektmenedzser asszisztens – email: lilla.szocs@ubbcluj.ro

[1] románul Viitorul Planetei Pământ 2
[2] előnyben részesülnek olyan tanulók, akik jó tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, és szociálisan hátrányos helyzetűek

[3] a nyári egyetem tevékenységeit csak elegendő számú tanuló (minimum 25) jelentkezése esetén tarthatjuk meg.